100 jaar JFC
“Als je maar 100 jaar gewoon blijft, word je vanzelf bijzonder.”
We bestaan dit schooljaar 100 jaar! Dat willen we graag vieren in april 2025.
In de jubileumweek staan de activiteiten in het teken van verbinden en vieren; met leerlingen, collega’s, oud-leerlingen, oud-docenten en de omgeving.
- Woensdag 9 april: Start feestweek en netwerkbijeenkomst voor genodigden
- Donderdag 10 april en vrijdag 11 april: Feestelijke activiteiten voor de leerlingen
- Donderdagavond 10 april: Jubileumviering voor collega’s
- Zaterdag 12 april, tussen 10:00 en 13:00: Reünie voor oud-collega’s en oud-leerlingen

Het is vanaf nu mogelijk om u aan te melden voor de reünie op zaterdag 12 april 2025!
Loop binnen tussen 10.00 en 13.00 uur.
Ontmoet oud-klasgenoten en (oud-)collega’s!
Bijpraten met klasgenoten uit uw examenjaar. Docenten en conciërges van toen en nu herkennen.
Huidige leerlingen geven een rondleiding
Een kijkje door hoe het schoolgebouw is geworden na renovaties en nieuwbouw.
Bekijk de documentaire 100 jaar JFC
Documentairemaker Olaf Koelewijn is bezig met een mooie documentaire over onze school door de jaren heen. De film duurt ongeveer 20 minuten en is te zien tijdens de reünie!
Vier oud-leerlingen/oud-docenten geven een lezing
VERVROEGD 10.15 uur – NOS verslaggever en oud-leerling Albert Bos

Wat is nieuws? Hoe kom je eraan? En hoe leg je politici het vuur aan schenen als je tegelijk ook zaken met ze moet doen. Albert Bos (eindexamenjaar 2006, HAVO) werkte 10 jaar als politiek verslaggever voor de NOS en is nu presentator van het Journaal.
Hij neemt een aantal fragmenten mee die haarfijn laten zien hoe het is om te werken in Den Haag en legt uit hoe items gemaakt worden. En bovenal kun je zelf alles vragen over de NOS of hoe Mark Rutte nu in het echt is.
11.00 uur – Schrijver en oud-docent Hans Werkman

In zijn lezing legt Hans Werkman een verband tussen zijn schrijverij en het onderwijs. Hoe hij begon met zes kinderboeken, daarna het leven en werk onderzocht van de dichter en onderwijzer Willem de Mérode. In 2004 promoveerde hij op de schrijver en gevangenisonderwijzer J.K. van Eerbeek. Hij schreef gedichten over de school en maakte een poëziebloemlezing met schoolgedichten. In zijn roman Het hondje van Sollie koos hij een onderwijzer als hoofdfiguur en twee jaar geleden keek hij in mijn roman De Kwekeling terug op zijn coming of age in zijn kweekschooltijd. Momenteel werkt hij aan de biografie van Kaatje Cohen, een Joodse onderwijzeres die, 35 jaar oud, in 1944 met enkele oud-leerlingen in de trein naar Auschwitz werd gezet om vermoord te worden.
12.00 uur – Historicus en oud-docent Gerard van Manen

Gerard van Manen schreef het boek “Johannes Fontanus, Een Gelders predikant in dienst van de orthodoxie (1545-1615)”.
In een beschouwing/presentatie van Fontanus’ werkzaamheden als predikant, reformator, bouwer van een kerkelijke organisatie, stimulator en organisator van onderwijs en lanceerder van een beschavingsoffensief, wordt een poging ondernomen een antwoord te geven op de vraag, of Fontanus 410 jaar na zijn dood nog onze belangstelling kan wekken en wellicht nog kan inspireren?
12.30 uur – Cost engineer en oud-leerling Mehmet Uzan

De wereld lijkt steeds meer verdeeld. Maar in deze lezing wil Mehmet Uzan juist een andere kant belichten. In plaats van de negatieve kanten van verdeeldheid, richt hij zich op de kracht van verbinding.
Daarom neemt Mehmet Uzan u mee naar zijn eigen schooltijd op het JFC. In het jaarverslag van het JFC staat onder het kopje missie en visie: “Verbinden is een kernwaarde.” Als jongen met een Turkse achtergrond en islamitische opvoeding was dat niet altijd vanzelfsprekend. Maar al snel ontdekte hij dat veel docenten en conciërges het beste met je voor hebben.
Toch kwam die verbinding niet vanzelf. Tijdens deze lezing deelt hij zijn ervaringen en laat hij zien hoe kleine acties een groot verschil kunnen maken.
Aanmeldformulier reünie
Wilt u al een mooie herinnering delen? Vul dan onderstaand formulier ook in. Wie weet krijgt uw herinnering of foto een plekje op de herinneringswand.