Boer Dekker en varkensspecialist Marissen staan versteld van JFC leerlingen

 

Dirk Dekker: "Ik zou op er patent op aanvragen! Sommige ontwerpen kunnen morgen in een stal worden gebruikt."

 

De 2e klas technasiumleerlingen hebben gisteren finale presentaties gehouden. De opdracht was: verzin het beste varkenspeeltje voor de stal van Dirk Dekker. Vier klassen namen deel aan dit project. Vandaag presenteerden de vier winnende groepen van de klassen hun resultaten aan de opdrachtgever (de boer) en de expert (de varkensspecialist). Evan Dokter, Tom Kok, Jan Geert ter Maaten, Yorian Krijnen wonnen dit project.

 

Bij technasiumprojecten zijn bijna altijd externen betrokken. Zij fungeren of als expert of als opdrachtgever. Daarom zijn de leerlingen in dit geval eerst op excursie gegaan naar de boerderij van Dirk Dekker. Vervolgens heeft Roy Marissen de leerlingen veel bij gebracht over het gedrag van de varkens in een stal en wat de problemen zijn.

 

De uitdaging was daarna: maak een vernieuwend en werkend prototype van uitdagend speelgoed voor varkens. Speelgoed voor varkens is bedoeld om verveling tegen te gaan, want uit verveling gaan ze elkaar bijten met alle gevaarlijke gevolgen van dien. De leerlingen moesten hun keuze voor het ontwerp onderbouwen door middel van eerder bedacht speelgoed voor dieren en met de gegevens uit een theorie- en praktijkonderzoek.

 

Dit leidde tot veel innovatieve oplossingen die zowel docenten als begeleiders niet hadden voorzien. In de verschillende prototypes was aandacht voor prijs, toepasbaarheid in de stal, beloning, kleuren en intelligentie van varkens. De vier teams in de finale zaten zo dicht bij elkaar dat de jury moeilijk kon kiezen wie de winnaar was. Het niveau van alle 4 groepen was ontzettend hoog.

 

Quote Roy Marissen: "Mooi om te zien dat de informatie van de lezing en het bezoek aan de stal terugkomt in deze ontwerpen. "