Ereprijsproject

Zaterdag 10 februari waren de havo en vwo 5-leerlingen muziek op school voor de repetitiedag van het Ereprijsproject. Het Ereprijsorkest kwam naar onze school om de stukken die door de leerlingen zelf gecomponeerd zijn te repeteren. De leerlingen hadden het tot nu toe alleen maar op de computer gehoord en hoorden het nu met echte instrumenten. Wat een ervaring: een professioneel orkest dat jouw stuk speelt! Maar daar bleef het niet bij. Nadat het stuk gespeeld was, moest de betreffende leerling commentaar leveren. Waren er nog plekken die beter of anders moesten klinken? Er waren heel wat leerlingen die nog best wat punten konden noemen. Dat zegt iets over hoe goed zij hun eigen stuk in hun hoofd hebben. 

Leerling Janine Doest zei daarover het volgende: 
"Het stuk klonk bijna hetzelfde als ik in mijn hoofd had. Ik vond het héél gaaf om het te horen, toen ze het voor het eerst speelden. Ik had aanmerkingen over hoe snel ze de melodie moesten spelen. Het mocht sneller dan dat het er stond en in de tweede maat viel de eerste noot weg door de verbindingsboog, maar die wilde ik juist wel. Dit namen de muzikanten goed op! De xylofoon moest harder blijven en niet zachter worden. Dit zorgde ervoor dat het stuk heel mooi werd. Ik vond het fijn dat ik snel kon horen, wat ik anders wilde. Aan het einde van de repetitie, was ik erg tevreden en enthousiast over hoe mijn stuk nu geworden is."

Leerling Sarah Bourass zei het volgende:
"Ik had van tevoren erg veel zin in de repetitiedag. Dit kwam omdat ik mijn compositie telkens hoorde op de computer. En als je compositie wordt gespeeld door een orkest, klinkt dat natuurlijk veel mooier. Toen ik naast de dirigent zat en de ereprijs mijn stuk begon te spelen, was dit nog niet zoals ik wenste. Toen ze klaar waren met mijn stuk, vroeg de dirigent aan mij wat ik zou willen veranderen. Ik vond dat vanaf maat 7 de instrumenten iets sneller moesten gaan spelen. Ook was er een probleem met mijn compositie. Er was namelijk maar één slagwerker. En ik had een een deel van mijn compositie de marimba en de drums tegelijk gebruikt. Dit moest opgelost worden. Eerst werd de marimba-partij aan de fluit gegeven. Dit vond ik niet zo mooi. De dirigent vertelde mij dat ik thuis nog even moest kijken hoe ik het dan zou verdelen. Later heb ik besloten dat eerst de drums aan bod komt. Later in het stuk van de marimba speelt de drums dan niet mee. Ook heb ik aangegeven dat ik de tamboerijn wil horen in plaats van de bekkens. Mijn aanwijzingen werden goed opgepikt door het orkest en ze dachten zelfs mee voor een oplossing. Ik was erg blij met de repetitie dag en uiteindelijk klonk alles zoals ik wenste. De volgende keer let ik beter op welke instrumenten ik tot mijn beschikking heb."

En wat een geweldige stukken hebben onze componisten in de dop geschreven. Zeker het beluisteren waard! Je bent van harte welkom bij het officiële Ereprijsconcert op zaterdag 7 april om 20:00u op het JFC.