Ouderinformatie | Havo

Als je op het JFC komt, gaan we natuurlijk eerst kijken naar wat je allemaal kunt. Je komt in een mavo-havo klas of in een havo-vwo klas, waarna je je gaat voorbereiden op klas 2.

In het tweede jaar op het JFC kun je eventueel kiezen voor het Technasium als je graag iets met techniek en ontwerpen doet. Je gaat in klas 2 uiteindelijk vier projecten doen, die je laten zien wat je kunt met de verschillende profielen waaruit je kunt kiezen in de bovenbouw. De nadruk in deze projecten ligt op het oefenen van vaardigheden. Je gaat kennismaken met Natuur en Techniek en leert programmeren om een robot aan te sturen. Bij Natuur en Gezondheid ga je onderzoeken hoe smaakstoffen werken en waarvoor ze gebruikt worden. Hoe verder je komt in dit schooljaar, hoe meer je je toespitst of wat er bij jou past.

In klas 3 ga je een stapje verder. Je moet in dat jaar een keuze maken en gaat je meer verdiepen in twee profielen die het beste bij je passen. Uiteindelijk blijft er één profiel over die het beste bij je past en waarmee je havo-4 gaat starten. Na havo-3 heb je met een overgangsbewijs naar havo-4 eventueel de mogelijkheid om door te stromen naar het mbo.

Havo-4 start je met een gekozen profiel; Natuur & Gezondheid, Natuur & Techniek, Economie & Maatschappij en Cultuur & Maatschappij. Dat profiel bereidt je voor op de overstap naar het hbo en jouw toekomst. In havo-4 krijg je naast de reguliere vakken ook een hbo-uur waarin allerlei vaardigheden aangeleerd worden die later nodig zijn in het hbo.

Na het behalen van je diploma in havo-5 kun je naar het hbo óf je kunt instromen in vwo 5.