Smakelijke oplossing bedacht door Technasium voor Norschoten

 ‘Hoe kunnen we zorgen dat gemalen voedsel er niet alleen lekkerder uitziet, maar ook nog eens beter smaakt?’ Deze vraag stelde zorgorganisatie Norschoten aan tweedeklas leerlingen van het Technasium van het JFC. Een leuk samenwerkingsproject waarbij de leerlingen diverse vaardigheden mochten inzetten, zoals tekenen met TinkerCad of 3D-printen. En daarbij moesten ze samenwerken in kleine groepjes en werken in de keuken volgens de basis hygiëneregels die passen bij de zorg.
 

Slikproblemen
Zo’n 30 procent van de cliënten van Norschoten krijgt (een deel van de ) maaltijden gemalen of gepureerd aangeboden. Meestal vanwege slikproblemen. De meeste cliënten vinden deze maaltijden niet lekker. Dat komt vooral doordat gemalen voedsel er grijs en onherkenbaar uitziet. Je ziet niet terug dat je wortelen met een hamburger eet als dit samen gemalen is. En dat bevordert de eetlust niet. Terwijl juist voor een goede revalidatie veel energie en eiwitten hard nodig zijn.

Presentaties
Vorige week is het project afgerond met presentaties van de leerlingen aan een panel van juryleden van Norschoten, waaronder een diëtist en een logopedist. Iedereen was onder de indruk van alle presentaties en prototypes. Het panel werd verrast met inventieve ideeën, zoals een 3D-geprint bord met gaten voor geurbeleving, een geurlepel of een ‘bord met hologrammen’ waardoor je ziet wat er op het menu staat. Ook was de diëtist erg onder de indruk hoe leerlingen de nasi hadden gemalen: deze was gladder en smakelijker dan zij gewend zijn. Het geurbord en geurlepel ziet Norschoten wel als een optie om verder uit te werken.

Quick win
Om te weten wat je eet, hebben leerlingen ook voorgesteld om een bord met de oorspronkelijke maaltijdonderdelen zoals aardappels, vlees en groente (dus ongemalen) op tafel te zetten tijdens de maaltijd. Dit vond de delegatie zo’n goede suggestie, dat ze vertelden deze als ‘quick win’ mee te nemen naar Norschoten. De quick win voor de leerlingen was de wetenschap dat innovatie in de zorg hard nodig is.