Zes weken onderwijs op schip de Wylde Swan

 

 

In zes weken van Sint-Maarten naar Cuba varen met Masterskip, dat was Kiki's droom. In februari werd dit voor Kiki Roobol, vwo-technasium 5 leerling werkelijkheid. Samen met 28 andere trainees leefde ze zes weken aan boord van de Wylde Swan. De bedoeling van de reis is dat leerlingen de bètavakken op een verdiepende en meer praktijkgerichte manier krijgen. Kortom; deze reis was een unieke en leerzame onderneming. 

 

De leerlingen krijgen lessen die alles te maken hebben met het leven aan boord. Naast deze lessen doen ze elke dag 3-4 uur zelfstudie. Op die manier leren ze zelfstandig werken, planningen maken en verantwoordelijkheid nemen. Naast het leren aan boord gingen ze veel aan land. Daar maakten ze de meest bijzondere dingen mee en kwamen ze in aanraking met de plaatselijke cultuur. Ze hebben bijvoorbeeld in Dominica een rondleiding door een natuurgebied en over een plantage gehad. Op Curaçao snorkelden ze in helder blauw water. Op Cuba hebben ze salsa-les gehad op het dek, om vervolgens salsa te dansen op een muziekfestival. Tussendoor survivalden ze ook nog op een onbewoond eiland. Een grote wandeling mocht natuurlijk niet ontbreken: deze hebben ze gemaakt door het Escambray-gebergte, het eindpunt was een prachtige waterval waar ze gezwommen hebben.

 

Na een paar keer het centrum van een stad te hebben gezien, kwamen ze erachter dat de buitenwijken vele malen interessanter waren. Daar kon je de echte Cubaanse cultuur ontdekken. In die buitenwijken hebben ze een van de weinige goed Engels-sprekende Cubanen ontmoet.

 

Door deze reis heeft ze veel bijzondere mensen ontmoet, zowel aan boord als erbuiten. Ze heeft er veel geleerd: zelfstandiger zijn, hobby’s ontdekt, hoe ze reageert op nieuwe situaties. Ook heeft ze angsten overwonnen en moeilijke momenten overleefd. Dit alles maakt het voor haar een ervaring die ze nooit meer zal vergeten.