JFC-leerlingen halen ruim €800,- op voor goede doel

“Dit is het leukste project dat ik tot nu toe op school gedaan heb!’’ Dat zegt Colin. Hij is een van de mavo-leerlingen die dit jaar meedoen met de Day for Change Actie. Met een microkrediet zetten leerlingen een eigen bedrijf op. Met de winst die de leerlingen maken, steunen zij ondernemers in ontwikkelingslanden.

 

Al tien jaar samenwerking met Rabobank Gelderse Vallei

Jongeren die hier de Prius van de buurman wassen, kunnen zo het begin betekenen van een taxibedrijf in Kenia. Zo werkt de Day for Change-actie. In samenwerking met Rabobank Gelderse Vallei laat Stichting Day for Change dit jaar voor de tiende keer zoveel mogelijk leerlingen in de regio op een speelse en ondernemende manier kennis maken met ondernemerschap, wereldburgerschap en omgaan met geld. Het JFC en het Van Lodenstein College doen al vanaf het begin mee, De Meerwaarde is vorig schooljaar aangehaakt. Zo’n 300 leerlingen ervaren dit schooljaar hoe het is om met een klein beetje geld méér geld te verdienen, en daarbij ook iets te doen voor een ander.

 

Van idee naar uitvoering

Al maanden zijn de leerlingen van mavo 3 business klas van het JFC er druk mee. In oktober gaf Day for Change de aftrap met een gastles over Microkrediet en Ondernemen. In groepjes gingen leerlingen brainstormen, marktonderzoek doen en een ondernemingsplan maken. Daarna werd het echt spannend: zelf hun plannen presenteren voor een ‘kredietcommissie’, met daarin onder andere een medewerker van de Rabobank. Oliebollen bakken, kerstbomen verkopen en een telefoon-oplaadpunt voor op school – de jury zag allerlei creatieve ideeën voorbij komen. De plannen werden beloond met een lening van maximaal €40,-. Toen was het eindelijk tijd voor het échte werk: de uitvoering. Hoe is dat afgelopen? 

 

Ondernemen, dát wil ik later gaan doen!

Vorige week vond de afsluiting van het project plaats, in bijzijn van Rabobank Gelderse Vallei en Day for Change. Er is heel veel geleerd. Zo benoemen leerlingen onder andere de kunst van goed samenwerken, initiatief nemen, met geld omgaan, klanten aanspreken en doorzetten. En ook het financiële resultaat mag er zijn! Ruim €800 hebben deze jongeren verdiend voor het goede doel: een groep vrouwen in India die van Day for Change een lening krijgt om hun bedrijfjes uit te breiden. 

 

Colin, Teun en Jasper zijn enorm enthousiast. Met hun bedrijfje Simple Trees wisten ze maar liefst €600 winst te maken met de verkoop van kerstbomen. “Ik vond het echt heel interessant, hier wil ik later iets mee gaan doen,’’ zegt Colin. Ook Teun heeft veel geleerd: ‘’Eens niet met de neus in de boeken, maar lekker zelf aan de slag: de leverancier regelen, een planning maken, folders rondbrengen, een vergunning aanvragen, de betalingen administreren, alle bomen bezorgen. Er kwam heel veel bij kijken.’. Het kostte veel tijd, maar ze hadden ook veel lol en weten nu al dat ze het dit jaar weer willen gaan doen.