Leerlingen buigen zich over voedingsvraagstuk ouderen

Afgelopen week hadden 2e klas leerlingen van het Technasium van het JFC de kick-off voor een nieuw project. Ze gaan aan de slag met een probleem vanuit de praktijk. Hoe kunnen we de toegankelijkheid van gemalen voedsel verbeteren? Of anders gezegd: Hoe kun je gepureerd eten er niet smerig uit laten zien of laten smaken?

Ongeveer 30% van de cliënten van zorginstelling Norschoten krijgt het voedsel gemalen of gemixt vanwege verschillende redenen. Vaak vinden cliënten het voedsel niet lekker. Voor broodmaaltijden wordt vaak pap aangeboden. Een nadeel is, dat sommige pappen weinig voedingsvezels bevatten en het vaak te zoet zijn, wat niet ieders voorkeur heeft. Vloeibare voedingsmiddelen bevatten regelmatig minder calorieën en eiwitten, omdat de dichtheid lager is dan vaste voedingsmiddelen. Voor een snelle revalidatie heeft iemand veel eiwitten en energie nodig. Voedingsvezels zijn belangrijk voor een goede stoelgang. Smaak speelt ook een grote rol in de revalidatie en is vaak beïnvloed door medicijnen en ziek zijn.

Het probleem van de toegankelijkheid speelt vooral voor de warme maaltijden, maar ook gezondere alternatieven voor de broodmaaltijd zijn welkom. Mirjam van den Hudding, zorgassistente bij Norschoten, benaderde het Technasium, met de vraag of de leerlingen de toegankelijkheid van het gemalen voedsel kunnen verbeteren. Onder leiding van Mirjam en Sandra van Loenen, diëtiste, zullen zij werken aan dit project.

De leerlingen gaan in teams aan de slag. Ze proberen gepureerd voedsel op minimaal twee van de vier onderwerpen te verbeteren:

  • presentatie van de maaltijd, want zicht werkt ook mee in de beleving van eten
  • smaak, zodat cliënten het voedsel herkennen
  • geur, zodat de originele geuren van de maaltijd blijven
  • voedingswaarde, passend bij de leeftijd en ziekte van de cliënt

Ter afsluiting serveren zij hun gepureerde maaltijd eind januari aan de opdrachtgevers en een panel van geselecteerde juryleden.