Je kan op het JFC kiezen voor extra sporturen, de sportklas. Dat is voor sportieve leerlingen die het leuk vinden om kennis te maken met veel verschillende vormen van bewegen.

Je hoeft niet ergens heel goed in te zijn. In de sportklas biedt het JFC leerlingen een plek die hun talenten op het gebied van sport verder willen ontwikkelen. Leerlingen die voor deze extra sporturen kiezen worden op sportief vlak net wat meer uitgedaagd. Daarnaast zijn verschillende vaardigheden van belang, zoals de bereidheid om te leren, samenwerken, coachen, feedback geven en ontvangen en organiseren. 

"Sta jij het liefst de hele dag op z'n kop? Dan is de sportklas iets voor jou!"

Sharon van de Kolk - docent Bewegingsonderwijs/Sportklas

Hoe gaat het in z’n werk?

Zit je in groep 8 en ga je naar een MH-brugklas? Dan kan je aangeven op de aanmeldkaart dat je sportklas wilt doen. In de brugklas zit je met alle leerlingen die sportklas hebben gekozen in dezelfde klas. In de brugklas heb je gemiddeld 3 uur in de week bewegingsonderwijs. Als je kiest voor de sportklas komen er dus 2 uur extra bij. 

In de tweede klas gaat een gedeelte van de klas mavo doen en de andere helft havo. Je zit dan niet meer bij elkaar in de klas, maar de twee extra sporturen heb je wel samen. 

In mavo 2 heb je daarnaast 2 uur bewegingsonderwijs, in havo 2 heb je naast de sportklasuren gemiddeld 3 uur in de week bewegingsonderwijs. 

In de bovenbouw kan je kiezen voor  LO2 (Lichamelijke Opvoeding) in mavo 3 en BSM (Bewegen Sport en Maatschappij) in havo 4. Dit zijn examenvakken in ‘sport’.

Aanmelden

In groep 8 kan je op het aanmeldingsformulier deze wens aangegeven. Als er teveel aanmeldingen zijn, zal er een loting plaatsvinden. Daarna zal er een sportieve kennismaking plaatsvinden met de leerlingen die ingeloot zijn. De sportklas kies je de eerste 2 jaar. Als er door omstandigheden een leerling aan het einde van de brugklas stopt, zullen de leerlingen die uitgeloot waren als eerste benaderd worden.

 • Wat houdt de sportklas precies in?

  De sportklas is voor leerlingen die het leuk vinden om kennis te maken met veel verschillende vormen van bewegen. Voorbeelden hiervan zijn freerunnen, skateboarden, hockey en volleybal. We gaan net even een stapje verder in de lessen op school, maar maken ook gebruik van experts voor gave clinics (bij bijvoorbeeld verenigingen in de buurt).

 • Wat wordt er van je verwacht?

  We verwachten een enthousiaste leerling die graag beter wil leren bewegen en open staat voor nieuwe uitdagingen. Ook vinden we het in de sportklas belangrijk dat je laat zien dat je wilt samenwerken, coachen, organiseren en leren van elkaar.

 • Hoe kan ik me aanmelden voor de sportklas?

  Zet op de aanmeldingskaart een vinkje bij de mavo/havo-sportklas.

 • Is er een selectie voor de sportklas?

  Nee. Als er teveel leerlingen aanmelden, zal er geloot worden. We vinden het vooral belangrijk dat je sporten en bewegen leuk vind en om daar met elkaar over te leren. Je hoeft niet ergens heel goed in te zijn.

 • Hoeveel uren sport heb je in de sportklas?

  Alle brugklasleerlingen hebben drie uur bewegingsonderwijs. Leerlingen in de sportklas krijgen 2 uur extra sport. De twee uur extra sport zijn aan de randen van de dag geroosterd (1e en 2e uur of het 7e en 8e uur). Ook in de 2e klas heb je 2 uur extra sport aan de randen van de dag.

 • Wie geeft les aan de sportklas?

  De sportklaslessen worden gegeven door docenten Bewegingsonderwijs. Er zal ook regelmatig een trainer of instructeur die expert is in een bepaalde sport lesgeven.

 • Zijn er extra kosten verbonden aan de sportklas?

  Ja, de extra kosten zijn 100 euro per schooljaar. Daarvan worden clinics, externe trainers en excursies betaald. Ook krijg je een 'sportklas-shirt'.

De sportklas is nog een pilot op het JFC. De komende jaren zal het jaarlijks geëvalueerd worden of het een blijvende plek krijgt in het onderwijsaanbod.