Voor het eerst naar het JFC
Een nieuw schooljaar, een nieuwe klas
Aan het begin van ieder schooljaar roosteren we extra tijd in om je nieuwe klas en mentor te leren kennen. Je mentor besteedt veel tijd aan het groepsproces, zodat iedereen zich snel op zijn gemak voelt.
Speciaal voor brugklasleerlingen hebben we een leuk programma om de overgang van de basisschool naar de middelbare school zo soepel mogelijk te laten verlopen. Natuurlijk maak je kennis met je nieuwe klas en mentor, maar je doet bijvoorbeeld ook een speurtocht door de school. Zo leer je snel je weg te vinden.
Onderwijs
Op het JFC heerst een prettige en veilige sfeer. We willen dat jij het maximale uit jezelf leert halen. Daarom sluiten we aan bij jouw individuele talenten en leerstijlen. Digitale middelen vormen hierbij een hulpmiddel.
We bieden een breed onderwijsaanbod op alle niveaus, met (waar nodig) extra zorg en begeleiding. Van de brugklas tot aan het examen hebben we ruime aandacht voor de ontwikkeling van vaardigheden die je nodig hebt om jouw doelen te realiseren. We moedigen je aan om steeds meer verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leerproces. Dat doen we door je te coachen, door je waar mogelijk te laten kiezen hoe jij de lesstof het liefst krijgt aangeboden en door je te leren plannen.
De eerste twee leerjaren
Na de basisschool start je in de brugklas. Op het JFC hebben we vier soorten brugklassen: mavo/havo, havo/atheneum, atheneum en gymnasium. Je resultaten en het studieadvies van de basisschool bepalen in welke brugklas je terechtkomt. In alle brugklassen worden verschillende extra vakken aangeboden:
Mavo/havo
Je oriënteert je op de plusvakken / Door met havo? Dan kun je na periode 3 kiezen voor een technasium oriëntatieproject.
Havo/atheneum
Je maakt kennis met Onderzoeken en Ontwerpen bij het technasium.
Atheneum
Je krijgt Cambridge Engels / je maakt kennis met retorica en Latijn in de module Classics / je maakt kennis met Onderzoeken en Ontwerpen bij het technasium.
Gymnasium
Je krijgt Cambridge Engels // je maakt kennis met retorica en Latijn in de module Classics // je volgt een module Spaans.
Aan het eind van de brugklas kiezen we samen welke leerstroom je in de tweede klas gaat volgen. De keuze is gebaseerd op het advies van docenten, je cijfers en je interesses.
Uitdaging op elk niveau
Onze onderwijsvisie wordt binnen de mavo, de havo en het vwo en binnen de verschillende vakgebieden op diverse manieren vormgegeven.
- Op de mavo bieden we vier plusvakken aan waarin je vaardigheden aanleert op het gebied van:
- Presentatie & Creatie
- Business School
- Food & Care
- Technologie
Daarnaast is het mavoplein ingericht op samenwerkend leren. Hiermee bereiden we je voor op zowel het mbo, als havo-4.
- Havoleerlingen kunnen vanaf de 4e klas het vak Bewegen, Sport en Maatschappij (BSM) volgen. Je leert bewegen, kiezen, arrangeren en begeleiden in bewegingssituaties, niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. BSM is een leervak in beweging.
- Mavo, havo-, atheneum– en gymnasiumleerlingen kunnen zich via de Business School verdiepen en verbreden op economisch gebied. Je ontwikkelt je talenten op het gebied van ondernemerschap, ondernemend gedrag en persoonlijke effectiviteit en krijgt een unieke kans om in de regio naast je mavo-, havo- of vwo- diploma een Business School certificaat te behalen.
- Voor havo- en vwo-leerlingen is er het technasium, waar we verdieping en verbreding aanbieden op bèta-technisch gebied. Bij dit vak komen zowel de theoretische als de praktische aspecten van het ontwerpen van een nieuw product en het doen van onderzoek samen. In de technasiumruimte zijn daarom stilteplekken, maar ook ‘treinzitjes’ en een ‘bèta-café’ waar je kunt overleggen en samenwerken. In de bijbehorende werkplaats werk je de ideeën verder uit.
- Voor alle leerlingen op het JFC is er Onderwijs Op Maat. Dit programma stelt je in staat om lessen te laten vervallen van vakken waar je al zeer goed in bent en daarvoor in de plaats een ander programma te volgen.
- We stimuleren je om mee te doen aan Olympiades of andere aansluitingstrajecten van hogescholen en universiteiten.
- We stimuleren buitenschools leren op bedrijven en instellingen in samenwerking met Barneveld Tomorrow.
- Havo- en vwo-leerlingen kunnen in de bovenbouw het vak Spaans volgen.
- Vwo-leerlingen kunnen kiezen voor Cambridge Engels. Om met dit vak kennis te maken, wordt Cambridge Engels aangeboden in de atheneum- en gymnasiumbrugklas. Het CAE-diploma geeft je toegang tot allerlei internationale studies in Nederland, maar ook tot studies bij buitenlandse universiteiten.
- Het is mogelijk om andere talen op een hoog niveau te volgen. Dan kies je voor Delf Scolaire (Frans) of Dele Español (Spaans).
- Gymnasiumleerlingen volgen een eigen programma met daarin Grieks, Latijn, Cambridge English en leerlingen volgen extra modules zoals bijvoorbeeld filosofie, beeldende vakken, enz.