Gymnasium
Houd jij van extra uitdaging? Vind je het leuk om met taal bezig te zijn? Denk je graag na over de wereld om je heen? Ben je geïnteresseerd in de oudheid en wil je ontdekken welke sporen van de oudheid in ons dagelijks leven te vinden zijn? Dan is het gymnasium echt iets voor jou! Op het gymnasium krijg je uitdagend onderwijs passend bij jouw talenten.
Je leert in de brugklas van het gymnasium om na te denken over jezelf en de wereld om je heen. Tijdens dit eerste leerjaar op het JFC ontdek je verder waar jouw talenten liggen en hoe je die kunt ontwikkelen, op jouw eigen manier en passend bij jou! Met het volgen van het gymnasium staan er in de onderbouw ook een paar mooie excursies op het programma, o.a. naar Nijmegen, Xanten en Trier!
In de onderbouw
In de brugklas
In de brugklas van het gymnasium dagen wij jou uit. Dit doen we met:
- Cambridge Engels – de lessen worden helemaal in het Engels gegeven en er is extra aandacht voor alle vaardigheden. Je wordt voorbereid op een uiteindelijk Cambridge examen;
- versnelling en verdieping – tijdens de vakken sluiten we aan bij jouw talenten en gaan we waar mogelijk sneller door de stof heen en bieden we jouw extra uitdaging passend bij jouw talenten;
- de module Classics – je maakt kennis met de oudheid en de Latijnse taal en je ontdekt hoe de oudheid nu nog invloed heeft op ons dagelijks leven. Je gaat aan de slag met academische vaardigheden in het vak retorica;
- Latijn – je verdiept je verder in de Latijnse taal en cultuur;
- Spaans – je volgt een module waarin je kennis maakt met de Spaanse taal en cultuur.
Na de brugklas
Na de brugklas zijn er verschillende richtingen binnen het vwo:
- atheneum
- gymnasium
- technasium
Je kunt als gymnasiumbrugklasleerling verder op het gymnasium in de tweede klas. Ook leerlingen die in de brugklas nog niet hadden gekozen voor het gymnasium, kunnen aan het einde van de brugklas door middel van een inhaalmodule alsnog instromen in het tweede jaar van het gymnasium. Vanaf de tweede klas komt het vak Grieks er ook bij.
Je hebt op het gymnasium ongeveer hetzelfde aantal lesuren als de atheneumleerlingen, maar je hebt wel twee extra vakken: Grieks en Latijn. Bij een aantal andere vakken volg je dus minder lesuren. Dit vraagt dus wel extra inzet en doorzettingsvermogen, maar je krijgt er een uitdagende opleiding voor terug!
De bovenbouw van het vwo
In de bovenbouw kan je je eigen vakkenpakket verder vorm geven. Je kunt een vakkenpakket kiezen dat helemaal bij jou past. Je kunt kiezen uit de volgende profielen waar je examen in gaat doen:
Cultuur & Maatschappij
Met dit profiel krijg je minimaal wiskunde en geschiedenis. Er is veel ruimte voor het kiezen van talen en kunstvakken.
Economie & Maatschappij
Wiskunde, economie en geschiedenis is de basis van dit profiel.
Natuur & Gezondheid
Wiskunde, biologie en scheikunde kies je als je Natuur & Gezondheid gaat doen.
Natuur & Techniek
Dit is het meest technische profiel dat je kunt kiezen met wiskunde, natuurkunde en scheikunde.
Ook in de bovenbouw richten we ons op de academische vaardigheden om je voor te bereiden op de academische wereld. Denk bijvoorbeeld aan het profielwerkstuk, maar we hebben ook een samenwerking met de universiteit van Utrecht (U-Talent). We bieden daarnaast veel verschillende vakken aan zoals Spaans, Cambridge Engels of bedrijfseconomie. Onderwijs op maat helpt je ook hier om vakken en een programma te kiezen dat bij jou past.
Contact
Afdelingsleider vwo onderbouw
Leanne Hijink
llhijink@jfc.nl
Afdelingsleider vwo bovenbouw
Jaap van der Velden
jvandervelden@jfc.nl