Technasium

Heb jij belangstelling voor de wereld van bèta en techniek? Dan is het technasium wat voor jou. Het technasium is een onderwijsstroom voor havo en vwo leerlingen. Het kernvak van het technasium is het nieuwe examenvak: Onderzoeken en Ontwerpen (O&O).

Een O&O-project begint altijd met een opdrachtgever die een probleem heeft. Als het kan, ga je bij de opdrachtgever langs om uitleg over het vraagstuk te krijgen. Daarna ga je in een team aan de slag om een oplossing te vinden. Je werkt vijf lesuren per week aan het project in de technasiumwerkplaats. Met een docent heb je regelmatig werkoverleg. Na ongeveer zeven weken is het project klaar en houd je een eindpresentatie. De opdrachtgever probeert om daarbij aanwezig te zijn. Hij kijkt met de ogen van een vakman en je zult merken: hij kijkt heel anders dan je docent.

“We doen bij het Technasium eigenlijk te veel om in één vlog te vertellen”

Boet Coenen - Leerling JFC

Kiezen op het Technasium

Leerling zijn op het technasium is mogelijk als je het gewone havo- of atheneumprogramma volgt, in combinatie met (in de bovenbouw) het profiel Natuur en Gezondheid of Natuur en Techniek. In de onderbouw maak je kennis met de zeven werelden van bèta en techniek. Je kunt kiezen uit: Lifestyle & Design, Mens & Medisch, Science & Exploration, Water, energie en natuur, Market & Money, Mobiliteit & Ruimte en Voeding & Vitaliteit.

Ontdek beroepen

Maak kennis met technische en bètaberoepen in de praktijk.

Excursies

Je gaat op excursie naar bijvoorbeeld een fabriek, bouwplaats, ziekenhuis of natuurgebied.

Samenwerken

Je werkt vaak in een team en leert van elkaar.

Opdrachtgevers

je krijgt een opdrachtgever buiten de school. Dit kunnen bijvoorbeeld bedrijven uit de buurt zijn die tegen een probleem aanlopen en de hulp vragen van het technasium.

Wedstrijden

Op het technasium krijg je de kans mee te doen aan allerlei wedstrijden. Onze school is fanatiek met verschillende teams en doen jaarlijks met een hele hoop wedstrijden mee.

Cijfers

Je krijgt niet alleen cijfers voor wat je maakt, maar ook voor hoe je werkt (vaardigheden). Je wordt beoordeeld door je docent, maar ook door medeleerlingen.

Overgang naar de 2e klas

In een 2e klas technasium geldt dezelfde splitsingsfactor als in de andere klassen. Die splitsingsfactor is 32 leerlingen. Dit betekent bijvoorbeeld dat er bij aanmelding van 34 leerlingen 2 leerlingen worden afgewezen en dat er dan een klas wordt gevormd van 32 leerlingen. De eventuele afwijzing van leerlingen gebeurt op basis van het gemiddelde procescijfer wat behaald is voor O&O.

Afhankelijk van de klassengrootte van de overige 2e klassen binnen havo of vwo kan van de bovenstaande regel in positieve zin worden afgeweken of wordt er overgegaan tot het vormen van gemengde klassen met regulier havo of atheneum.

Lees meer over Stichting Technasium

Een O&O-project van de START tot afronding:

In het voorexamenjaar start je met keuzeprojecten. Je mag dan zelf de onderwerpen van je projecten bedenken. Dat doe je in een team met medeleerlingen die dezelfde interesses hebben. Samen zoek je een opdrachtgever voor je eigen project. Een keuzeproject duurt een half jaar en de lessen zijn niet meer allemaal strak ingepland. Je kunt dus vrij werken in de werkplaats of buiten school.

  • De opdrachtgever presenteert een probleem
  • Je gaat, samen met een team, onderzoek doen naar het vraagstuk
  • Je werkt vijf lesuren per week aan het project in de technasiumwerkplaats
  • Met een docent heb je regelmatig werkoverleg
  • Na ongeveer zeven weken is het project klaar en houd je een eindpresentatie
  • Je krijgt feedback van de opdrachtgever, de docenten en je medeleerlingen

Examenproject: De Meesterproef

In het eindexamenjaar voer je één groot project uit: de meesterproef! Je werkt zoals altijd samen in een team. Binnen dat team word je specialist in een onderwerp. Daarvoor kan je de uren van je profielwerkstuk gebruiken. Voor de meesterproef krijg je een expertbegeleider uit het hoger onderwijs. Hij of zij beoordeelt samen met je O&O-docent jullie werk.

Instagram

Technasium Tuesday 🏆

Het team van Gert van Roselaar, Johan Rens, Lucas Sidiropoulos en Hanno Ploeg heeft de Young Solar klasse prijs gewonnen! 👏👏 Ze hebben drie wedstrijden gevaren met een eigen gebouwde boot. Deze boot vaart op ☀️-energie en is op afstand bestuurbaar! Ze deden mee met de RC solar klasse van de Young Solar Challenge. Op twee van de wedstrijden zijn ze tweede geëindigd. Uiteindelijk zijn ze 3e geworden in het klassement.

#fontanus #ontdekjekracht #youngsolar #technasium #zonneenergie #gewonnen #prijs
...

Heb je een vraag over technasium op het JFC? Neem contact met ons op

Ko Smidt (technator)