Havo

Op de havo hebben we oog voor je talent. Vanuit de brugklas kom je in havo 2 en we proberen je vanaf die tijd te begeleiden op basis van je aanleg en interesse. De één heeft meer met sport, de ander met muziek, met zorg, met ondernemen of met techniek. De havo is een opleiding waar je naast theorievakken ook bezig bent met leren in de praktijk. Die afwisseling maakt de havo zo’n boeiende opleiding.

De havo is een basis voor hogere beroepsopleidingen

De havo op het JFC bereidt je zo goed mogelijk voor op het vervolgonderwijs, het hbo. Het hbo biedt veel mogelijkheden voor een mooie baan in de maatschappij.

Na het behalen van je diploma in havo 5 heb je ook de mogelijkheid om op te stromen naar vwo 5.

“Welkom op de havo”

Kerwin van Twillert & Peter Aangeenbrug - afdelingsleiders havo

Kiezen op de havo

In de onderbouw van de havo wordt gewerkt met projecten, waarbij de nadruk ligt op het oefenen van vaardigheden. Je gaat kennismaken met Natuur en Techniek en leert programmeren om een robot aan te sturen. Bij Natuur en Gezondheid ga je onderzoeken hoe smaakstoffen werken en waarvoor ze gebruikt worden. Zo zijn er in klas 2 vier projecten die je laten zien wat je kunt met de verschillende profielen waaruit je kunt kiezen in de bovenbouw.

In klas 3 ga je een stapje verder. Je moet in dat jaar een keuze maken en gaat je meer verdiepen in twee profielen die het beste bij je passen. Uiteindelijk blijft er één over die het beste bij je past. Op 1 april in havo-3 kies je het definitieve profiel waar je in de bovenbouw mee gaat starten. Dat profiel bereidt je voor op de overstap naar het hbo en jouw toekomst.

Natuur en Techniek

Het profiel Natuur en Techniek heeft de meeste exacte vakken. Dit profiel bereidt niet alleen voor op een technische richting, je kunt ook opleidingen doen op het gebied van bijvoorbeeld natuur-, aard- en milieuwetenschappen, informatica, gezondheidszorg of technische communicatie. De vakken die je in dit profiel in de bovenbouw volgt zijn: Wiskunde B, Natuurkunde en Scheikunde. Daarnaast volg je of biologie of wiskunde D.

Natuur en Gezondheid

Hier onderzoek je bijvoorbeeld hoe smaakstoffen werken en waarvoor ze gebruikt worden. Natuur en Gezondheid is gericht op medische en biologische richtingen. Je kunt met dit profiel ook de meer technische en natuurwetenschappelijke kant op door bepaalde vakken (wiskunde B en/of natuurkunde) te kiezen. Dit exacte pakket heeft vanaf de vierde klas Biologie en Scheikunde en Wiskunde. Daarnaast maak je de keuze voor Natuurkunde of Aardrijkskunde.

Cultuur en Maatschappij

Dit brede profiel is gericht op talen, culturen, communicatie, muziek, kunst en maatschappelijke onderwerpen als rechten, politiek, onderwijs, filosofie, geschiedenis of hulpverlening. Naast de kernvakken Engels en Nederlands is Geschiedenis een verplicht vak. Daarnaast kies je uit Frans, Spaans of Duits als taal. Ook kun je Maatschappijwetenschappen, Aardrijkskunde en Economie toevoegen.

Economie en Maatschappij

Economie en Maatschappij is net als Cultuur en Maatschappij een breed profiel. Waar over het algemeen bij C&M meer nadruk ligt op cultuur en talen is hier meer aandacht voor economische vakken. In de onderbouw zijn er verschillende projecten met bijvoorbeeld microkrediet om je bekend te laten worden met de financiele wereld. Past dit profiel het beste bij jou, dan heb je Geschiedenis en Economie als vak in de bovenbouw, met daarnaast wiskunde, Duits, Frans of Spaans. Het vak Bedrijfseconomie leert je de stappen naar een eigen zaak.

Hou jij van bewegen? Dan is de sportklas iets voor jou!

Sharon van der Kolk - sportklasdocent

Ben jij sportief en wil je graag extra uren sport in je rooster? Dat kan! Meld je aan voor de sportklas.

Na de havo

Na havo 3 heb je met een overgangsbewijs naar havo 4 de mogelijkheid om door te stromen naar het mbo. Samen met de decaan zoek je naar de beroepsopleiding die bij je past.

Na het behalen van hun havo-diploma kiezen de meeste leerlingen voor een hbo-opleiding. In de bovenbouw volg je via het programma Qompas een heel traject wat je gaat helpen met het maken van de keuze voor je vervolgopleiding. Je gaat alvast verschillende scholen bezoeken om je zo breed mogelijk te orienteren. De decaan staat je met raad en daad bij om uit het grote aanbod zoveel mogelijk de juiste route te vinden.

Wil je doorstromen naar vwo, nadat je je havo-diploma hebt behaald? Ook dat kan. Er zijn geen voorwaarden aan verbonden, wel verwachten we dan een uitgebreide motivatiebrief. Wel moet je dan een keuze maken voor een extra moderne vreemde taal.

Contact

Afdelingsleider havo onderbouw (rechts)
Peter Aangeenbrug
pcaangeenbrug@jfc.nl

Afdelingsleider havo bovenbouw (links)
Kerwin van Twillert
ksvantwillert@jfc.nl

Decaan havo (midden)
Hans van de Put
pt@jfc.nl